|Refleks|-Oyun,Tasarım,Film,Program,Tek link,İndir
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

|Refleks|-Oyun,Tasarım,Film,Program,Tek link,İndir


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 asitler ve bazlar

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
FaTaL
Yönetici
Yönetici
FaTaL


Ruh Hali : asitler ve bazlar Manyak10
Başak Mesaj Sayısı : 626
Rep Puanı : 11988
Teşekkür Aldı : 18
Kayıt tarihi : 24/10/09
Nerden Nerden : Kocaeli
İş/Hobiler İş/Hobiler : 3D / Maya / After Efect
Lakap Lakap : Fatal

asitler ve bazlar Empty
MesajKonu: asitler ve bazlar   asitler ve bazlar EmptyÇarş. Ara. 02, 2009 8:00 pm

asitler ve bazlar





-- ASİTLER --

Suda çözündüğünde H+ iyonları veren hidrojenli kimyasal türe ASİT denir. Asitler asitler ve bazlar Smiliv en eski çağlardan bu yana tanınan maddelerdir. Sözgelimi asitler ve bazlar Smiliv alkol mayalanmasının yanı sıra asitler ve bazlar Smiliv asetik mayalanma asitler ve bazlar Smiliv yani mikroorganizmaların etkisiyle alkolün sirkeye dönüşmesi daha o dönemlerde biliniyordu. Sirke asitler ve bazlar Smiliv bir başka deyişle asetik asit asitler ve bazlar Smiliv XIII. yy’a kadar bilinen tek asitti. Günümüzde kimya sanayisinin büyük bir bölümü asitler ve bazlar Smiliv az sayıda asidin ( sözgelimi sülfürikasitler ve bazlar Smiliv nitrikasitler ve bazlar Smiliv asetik ve hidroklorik asitler ) üretimine ya da kullanımına dayanır. Antoine Laurent Lavoisier ( 1743-1794 )
bazı maddelerdeki asit niteliğinin asitler ve bazlar Smiliv
oksijen ( asit doğrudan anlamına gelir ) kapsamalarından
kaynaklandığını düşünüyordu. Ama Sir Humphrey Davy ( 1778-1829 )
hidroklorik asitte oksijen bulunmadığını kanıtlayıp asitler ve bazlar Smiliv asit özelliğinin hidrojenin davranışından kaynaklanabileceğini ileri sürdü. 1887’de Svante Arrhenius asitler ve bazlar Smiliv asitlerin asitler ve bazlar Smiliv
bazların ve tuzların sudaki çözeltilerinin elektriksel davranışlarını
açıklamak için bir iyon ayrışması kuramı geliştirdi. Elektrolit adını
verdiği maddeleri şöyle tanımladı : Erimiş ya da suda çözünmüş bu
maddeler asitler ve bazlar Smiliv elektriği iletir ve elektrik onları ayrıştırır. Asitler H+ iyonları veren elektrolitlerdir ; bazlarsa tersine asitler ve bazlar Smiliv OH- hidroksil iyonlarını oluşturur. Bu asitler ve bazlar Smiliv bütün asitlerin asitler ve bazlar Smiliv topluca asit işlevini oluşturan bir özellikler kümesi taşıdığını ortaya koyar.

H+ iyonu asitler ve bazlar Smiliv elektronumu yitirmiş ( e- ) bir hidrojen atomudur. Artı yüklü bu iyonu asitler ve bazlar Smiliv anyonlar asitler ve bazlar Smiliv özellikle de eksi yüklü hidroksil iyonları çeker. Karşıt yüklü bu iki iyon karşılaştıklarında asitler ve bazlar Smiliv
çok kararlı bir su molekülü oluşur ( 555 milyon su molekülünden
yalnızca biri ayrışır ). Ayrıca su molekülünün oluşumu sırasında asitler ve bazlar Smiliv bir litre suyun sıcaklığını 10oC’tan 23asitler ve bazlar Smiliv6oC’ta yükseltecek ölçüde ısı açığa çıkar. Bir litre suda bir mol ( 6asitler ve bazlar Smiliv02 * 1023 molekül ) hidroklorik asit çözündürülürse asitler ve bazlar Smiliv elde edilen çözeltinin 55 su molü içinde bir mol H+ iyonu ve bir mol CI- iyonu yer alır. Bu asitler ve bazlar Smiliv güçlü ya da bütünüyle çözünen bir asittir. Ama bir mol asetik asit asitler ve bazlar Smiliv ancak bir molün binde 4asitler ve bazlar Smiliv2’si kadar H+ iyonu sağlar ; dolayısıyla bu asitler ve bazlar Smiliv zayıf ya da bütünüyle çözünmeyen bir asittir. Söz konusu olaylar asitler ve bazlar Smiliv
bir çözeltide açığa çıkan H+ iyonu sayısının yalın ve kolay bir biçimde
dile getirilmesini gerektirir ; bu nedenle pH’yi ( ya da hidrojen
potansiyeli ) tanımlama yoluna gidilir.

Bir litre çözeltide bulunan H+ iyonunun mol sayısı 10-a ‘yla gösterilirse asitler ve bazlar Smiliv a’nın değeri pH’yi verir. Dolayısıyla asitler ve bazlar Smiliv litre başına 10-2 mol hidroklorik asit içeren bir çözeltinin pH’si 2’ye eşittir. Gerçekte asitler ve bazlar Smiliv H+ iyonu H3O+ ya da H+ (H2O) n hidronyum iyonu biçiminde asitler ve bazlar Smiliv bir ya da birçok çözücüye ( yani su molekülüne ) bağlıdır. Bu nedenle renkli ayrıçlar ( gösterge ) katıldığında asitler ve bazlar Smiliv asitler H+ iyonlarını onlara verir ve ayraçların yapısında asitler ve bazlar Smiliv renginde değişime yol açarlar. Bilinen ilk renkli ayraçlar asitler ve bazlar Smiliv helyantin çözeltisi ve turnusoldur. Demir asitler ve bazlar Smiliv çinko ve alüminyum gibi bazı metaller asitler ve bazlar Smiliv elektronlarını kolayca bırakır. Bir asit eşliğinde asitler ve bazlar Smiliv söz konusu elektronlar iyonlarla birleşerek Hidrojen açığa çıkar ve metal asitler ve bazlar Smiliv artı yüklü iyon biçiminde çözünür. Bakır asitler ve bazlar Smiliv gümüş ve altın gibi metallerse asitler ve bazlar Smiliv
elektronlarını bırakmadıkları için çözelti halindeki asitlerden
etkilenmezler. Gerçi nitrik asidin bakırı etkilediği gözlenir ; ama bu
etki asitler ve bazlar Smiliv yükseltgen kümesinden [NO3] kaynaklanır ve azot oksit buharları açığa çıkar. Asitler asitler ve bazlar Smiliv kireçtaşlarıyla asitler ve bazlar Smiliv yani kalsiyum karbonatla tepkimeye girerler : H+ iyonları asitler ve bazlar Smiliv Ca2 ve CO32 iyonlarından oluşan billursu yapıyı parçalar ve karbondioksit gazını [CO2] açığa çıkaran bir çözelti oluşur.

Arrhenius kuramı asitler ve bazlar Smiliv
yalnızca sulu çözeltiler için geçerlidir. Oysa 1923’te Johannes
Nicolaus Brönsted kullanılan çözücü ne olursa olsun H+ iyonunun rolünü
açıklayan yeni bir tanım önermiştir. Brönsted’e göre asit asitler ve bazlar Smiliv bir H+ iyonu bırakmaya elverişli bir maddedir ; bazsa asitler ve bazlar Smiliv söz konusu iyonu alan maddedir ; dolayısıyla asitler ve bazlar Smiliv eşlenik asit-baz çifti ortaya çıkar :

Asit  Baz + H+

Aynı yıl asitler ve bazlar Smiliv Gilbert Newton Lewis (1875-1946 ) asitler ve bazlar Smiliv yansızlaştırmayı asitler ve bazlar Smiliv renkli ayraçların tepkimelerini ve katalizi ölçüt alarak asitler ve bazlar Smiliv
asit özellikleri gösteren bütün maddeleri bir küme içinde toplamaya ve
elektron yapılarında ortak bir özellik bulmaya çalışmıştır. Asitler asitler ve bazlar Smiliv
bazların verdiği elektron çiftini alan ve bir ortak birleşme bağı
oluşturan maddelerdir. Bütün Brönsted asitleri bu tanıma girer ( [ H+]
iyonu bir elektron çifti alabilir ) ; ama bu tanıma AICI3 asitler ve bazlar Smiliv
SO3 vb. maddeleri de eklemek gerekir. Brönsted kuramı hidrojenli
asitler için kullanılır ; dolayısıyla Lewis asitleri söz konusudur.

Başlıca mineral asitler arasında nitrik asit [ HNO3 ] asitler ve bazlar Smiliv hidroklorik asit [HCI ] ve sülfürik asit [ H2SO4 ] sayılabilir. İki H+ iyonu açığa çıkarabilen sülfürik asit asitler ve bazlar Smiliv
bir diasit oluşturur. Fosforik asitse [ H3PO4 ] bir triasittir ( üç H+
iyonu açığa çıkarır ). Kimya sanayisinde büyük ölçüde üretilen ve
tüketilen bu asitler asitler ve bazlar Smiliv gübre ( nitratlar ve fosfatlar ) asitler ve bazlar Smiliv plastik madde asitler ve bazlar Smiliv boya asitler ve bazlar Smiliv patlayıcı asitler ve bazlar Smiliv parfüm asitler ve bazlar Smiliv ilaç sanayisi ürünleri asitler ve bazlar Smiliv vb. üretimde ya hammaddeyi ya da ara maddeyi oluşturur. Organik asitler asitler ve bazlar Smiliv organik kimyayı ilgilendirir ve en az bir karboksil kökü [ -COOH ] içerirler ; aralarında asitler ve bazlar Smiliv temel biyokimyasal maddelerin bileşenlerini oluşturan aminoasitlerin ve yağ asitlerinin de yer alması nedeniyle asitler ve bazlar Smiliv çok büyük önem taşır.

Asitlerin büyük çoğunluğu ekşi lezzetlidir. Limonda sitrik asit asitler ve bazlar Smiliv sirkede asetik asit tadı vardır. Ancak bazı asitler zehirli asitler ve bazlar Smiliv bazıları parçalayıcı olduklarından rasgele tadılmamalıdır. Asit ve bazlarla renk değiştiren maddeler asitler ve bazlar Smiliv
asit ve bazların çözücüsü olur. Asit ve baz çözücülere ayraç adı
verilir. Bir maddenin asit veya baz olduğunu bunlarla anlaşılır.
Laboratuarlarda en çok kullanılan ayraç asitler ve bazlar Smiliv turnusoldür. Turnusol asitler ve bazlar Smiliv mor renkli bitkisel boyadır. Mavi turnusol kağıdı kırmızıya dönüyorsa o madde asit özelliğini taşır.

Asitlerin Bazı Özellikleri :

- Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir.
- Mavi turnusol kağıdının rengini kırmızıya dönüştürür.
- Metallere etki ettiklerinde H2 gazının çıkmasını sağlar.
- Bazlarla birleşerek tuzları oluştururlar.
HCI + KOH  KCI + H20
- Çözeltilerinin tadı ekşidirasitler ve bazlar Smiliv daha çok suda çözünür.
- Mg asitler ve bazlar Smiliv Zn asitler ve bazlar Smiliv Fe asitler ve bazlar Smiliv Al gibi soy olmayan metallere etki ederek bunların tuzlarını oluşturur ve hidrojen gazını açığa çıkarırlar.
Zn + 2HCI  ZnCI2 + H2

Fe + H2SO4  FeSO4 + H2


-- SİTRİK ASİT --

Sitrik Asidin Özellikleri :

Sitrik asit asitler ve bazlar Smiliv bitki ve hayvanların bilinen metabolitleri olan doğal bir bileşiktir. Sitrik asit ; gıda asitler ve bazlar Smiliv içecek ve ilaç sanayiinde geniş olarak kullanılan çok yönlü bir bileşiktir.

İlk olarak 1784 yılında asitler ve bazlar Smiliv Scheele limon suyundan sitrik asidi izole etmiştir.1893 yılında Wehmer asitler ve bazlar Smiliv fungusları şeker çözeltisinde çoğaldıktan sonra sitrik asit ürettiklerini göstermiştir. Günümüzde asitler ve bazlar Smiliv mikrobial fermantasyonla ticari olarak sitrik asit üretimi üzerine çalışmalar geliştirilmektedir.

Sitrik Asit Üretimi :

Sitrik asit asitler ve bazlar Smiliv tarihte asitler ve bazlar Smiliv ilk defa limon suyundan kristallendirilerek ; daha sonra asitler ve bazlar Smiliv mikrobiyal olarak elde edilmiştir.
Sitrik asidin ticari olarak mikrobiyal üretimi asitler ve bazlar Smiliv 1923 yıllarında başlamıştır. Mikrobiyal üretim şeker ve tuz çözeltisinin yüzeyinde asitler ve bazlar Smiliv Aspergillusniger mikroorganizması kullanılarak gerçekleştirilmiştir (Kirk and Othmer 1993).

Sitrik asit fermantasyon prosesinde üç temel teknik vardır.
A. Penicillium ve Aspergillus ‘un sabit veya yüzey kültürü;
B. Sıvı kültürü ( 1930 ) A.niger
C. Katı tabaka kültürü asitler ve bazlar Smiliv sürekli kültür asitler ve bazlar Smiliv çok-basamaklı

A. Yüzey kültürü

Şeker içeren steril ortam asitler ve bazlar Smiliv çelik veya alüminyum tepsilere dökülerek özel odalara yerleştirilir. Bu odalar asitler ve bazlar Smiliv sıcaklık kontrollü asitler ve bazlar Smiliv nemli ve hava sirkikülasyonludur. Çoğaltılmış A.niger sporları ortama aşılanır ve 28-30O C sıcaklık asitler ve bazlar Smiliv %40-60 nemde 8-12 gün bekletilir. Organizma çoğalır asitler ve bazlar Smiliv bütün yüzeyi kaplar ve ortam asidikleşmeye başlar. Fermantasyon sonunda ortamın pH’ı ölçülür asitler ve bazlar Smiliv sıvı boşaltılır ve sitrik asit kristallendirilir. Miseller taze ortama eklenerek tekrar kullanılır.
Yüzey prosesleri çok eski prosesler olmasına rağmen asitler ve bazlar Smiliv hala kullanılmaktadır. Bunların yerini sıvı üretim prosesleri almaktadır.

B. Sıvı üretim prosesleri

Bu ana prosestir. Fermantörlerde aşılama yapılarak asitler ve bazlar Smiliv
karıştırma hızı ve havalanma hızı kontrol edilir. Fermantasyon süresi
25-30O C sıcaklıkta 3-5 güne kadar düşer. Fermantasyondan sonra asitler ve bazlar Smiliv sitrik asit ekstraksiyonu için sıvı boşaltılır ; misel tekrar kullanılabilir.


Bu metot iki basamaklı prosestir. Bu proseste asitler ve bazlar Smiliv
önce sporlar çoğalma ortamına aşılanır. 3-4 gün sonra miseller ayrılır
ve üretim ortamına eklenir. 25-30O C ’da oksijen gönderilir ve 3-4 gün
sonra sitrik asit ekstrakte edilir.

C. Katı hal fermantasyonu :

Bu proses ilk olarak 1935 Chan tarafından bulunmuştur. Uygulaması güç olduğundan endüstriye uygulanmamıştır.

Fermantasyon ortamı asitler ve bazlar Smiliv uygun oranda şeker kamışı melası asitler ve bazlar Smiliv patates veya et püresi gibi gözenekli katı materyale tutturulur. Daha sonra spor süspansiyonu aşılanır. Karışım asitler ve bazlar Smiliv tepsilerde 25-30O C ’da 6-7 gün inkübe edildikten sonra su ile ekstrakte edilerek deriştilir ve sitrik asit ekstrakte edilir.

Yarı kesikli asitler ve bazlar Smiliv sürekli ve çok basamaklı prosesler patentlidir ve tüm detayı bilinmez.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.refleksforum.com
 
asitler ve bazlar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Asitler ve Özellikleri
» Biyoloji - NÜKLEİK ASİTLER

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
|Refleks|-Oyun,Tasarım,Film,Program,Tek link,İndir :: Eğitim E-Book :: Biyoloji-
Buraya geçin: