|Refleks|-Oyun,Tasarım,Film,Program,Tek link,İndir
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

|Refleks|-Oyun,Tasarım,Film,Program,Tek link,İndir


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Orgonik Tarım Hakkında Bilgi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
serezo
Yönetici
Yönetici
serezo


Ruh Hali : Orgonik Tarım Hakkında Bilgi Defaul10
Mesaj Sayısı : 952
Rep Puanı : 13489
Teşekkür Aldı : 0
Kayıt tarihi : 29/10/09
Nerden Nerden : Kocaeli/Gebze
İş/Hobiler İş/Hobiler : MEsaj atmak :D
Lakap Lakap : Sezo

Orgonik Tarım Hakkında Bilgi Empty
MesajKonu: Orgonik Tarım Hakkında Bilgi   Orgonik Tarım Hakkında Bilgi EmptyPaz Kas. 22, 2009 7:38 pm

Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların (ilaç,
gübre gibi) olumsuz etkilerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki
zararları artarak kendini hissettirmeye başlamıştır. Tüm bu olumsuz
etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla kimyasal gübre ve tarımsal
savaş ilaçlarının hiç ya da mümkün olduğu kadar az kullanılması,
bunların yerini aynı görevi yapan organik gübre ve biyolojik savaş
yöntemlerinin alması temeline dayanan Ekolojik Tarım Sistemi
geliştirilmiştir. FAO ve Avrupa Birliği tarafından konvansiyonel tarıma
alternatif olarak da kabul edilen bu üretim şekli değişik ülkelerde
farklı isimlerle anılmaktadır. Almanca ve Kuzey Avrupa dillerinde
“Ekolojik Tarım”, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca’da “Biyolojik
Tarım”, İngilizce’de “Organik Tarım” Türkiye’de ise "Ekolojik veya
Organik Tarım" eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.




Organik Tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan
doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim
sistemlerini içermekte olup, esas olarak sentetik kimyasal tarım
ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklaması
yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprağın muhafazası,
bitkinin direncini artırma, doğal düşmanlardan faydalanmayı tavsiye
eden, bütün bu olanakların kapalı bir sistemde oluşturulmasını öneren,
üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de
yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir.


Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların (ilaç, gübre gibi) olumsuz
etkilerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararları artarak
kendini hissettirmeye başlamıştır. Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan
kaldırılması amacıyla kimyasal gübre ve tarımsal savaş ilaçlarının hiç
ya da mümkün olduğu kadar az kullanılması, bunların yerini aynı görevi
yapan organik gübre ve biyolojik savaş yöntemlerinin alması temeline
dayanan Ekolojik Tarım Sistemi geliştirilmiştir. FAO ve Avrupa Birliği
tarafından konvansiyonel tarıma alternatif olarak da kabul edilen bu
üretim şekli değişik ülkelerde farklı isimlerle anılmaktadır. Almanca
ve Kuzey Avrupa dillerinde “Ekolojik Tarım”, Fransızca, İtalyanca ve
İspanyolca’da “Biyolojik Tarım”, İngilizce’de “Organik Tarım”
Türkiye’de ise "Ekolojik veya Organik Tarım" eş anlamlı olarak
kullanılmaktadır.



Organik Tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan
doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim
sistemlerini içermekte olup, esas olarak sentetik kimyasal tarım
ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklaması
yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprağın muhafazası,
bitkinin direncini artırma, doğal düşmanlardan faydalanmayı tavsiye
eden, bütün bu olanakların kapalı bir sistemde oluşturulmasını öneren,
üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de
yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir.



Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime
kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir.
Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden,
çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik tarımın
geçmişi 20.yüzyıla dayanmaktadır. Zira çevre bilinci ve ozon
tabakasındaki incelme ve dünya geleceğinin tehlikeye girmesi gibi
konular gündeme gelmiştir.




ORGANİK TARIM NEDİR


Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime
kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir.
Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden,
çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik tarımın
geçmişi 20.yüzyıla dayanmaktadır. Zira çevre bilinci ve ozon
tabakasındaki incelme ve dünya geleceğinin tehlikeye girmesi gibi
konular gündeme gelmiştir.




Önceleri çok çeşitli yöntemler ve teoriler geliştirilmiş, hatta bu
yöntemlere astrolojik boyutlar katılarak ay ve yıldızların etkisini de
üretime katan ekoller ortaya çıkmıştır. Tüm bu ekoller incelendiğinde
görülen temel öğe; ekolojik dengenin korunarak, bitkisel ve hayvansal
üretimin birlikte aile işletmeciliği şeklinde yapılması, dolayısıyla
üretimden tüketime kısa devrelerin kurularak kendi kendine yeterliliğin
sağlanmasıdır.




Bu özelliği nedeni ile 1. ve 2. Dünya savaşları arasında popüler olan
organik tarım 1950 yılından sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin
Marshall yardımı ile önemini yitirmiş, sağlanan ekonomik katkılar ve
aşırı desteklemeler sonucu entansif tarım süratle yayılmış,
makineleşme, kimyasal ilaç ve gübreler ile kimyasal katkı maddeleri
kullanılmaya başlanılmıştır. 60’lı yılların sonunda Avrupa
Topluluğu'nun uyguladığı tarımsal destekleme politikaları, 1970 de
pestisitlerin ve kimyasal gübrenin keşfi de bu gelişmeye katkıda
bulunmuştur.




Ancak "Yeşil Devrim" olarak adlandırılan bu tarımsal üretim artışının
dünyadaki açlık sorununa bir çözüm getirmediğini, aksine doğal dengeyi
ve insan sağlığını süratle bozduğunu gören kişi ve gruplar bu konuda
araştırmalara başlamışlardır. Bu araştırmaların sonucunda bilim
çevreleri ve sivil toplum örgütlerinin baskısıyla 1979 yılından
itibaren DDT grubu pestisitlerin kullanımı A.B.D.'den başlayarak tüm
dünyada yasaklanmıştır. Bu durumda organik tarım tekrar gündeme gelmiş,
1980 yılından sonrada tüketicilerin baskısıyla aile işletmeciliği
şeklinden çıkarak ticari bir boyut kazanmıştır. ABD'de 0-2 yaş grubu
çocuk mamalarının imalinde organik ürünlerin kullanılmasını zorunlu
tutan yasanın da bu ticari boyuta katkısını belirtmek gerekir.



Organik ürünler ticarete konu olunca beraberinde kontrol ve
sertifikasyona ilişkin yasal düzenlemeler gündeme gelmiştir. Avrupa'da
önceleri her ülke kendine göre bazı düzenlemeler yapmış, daha sonra 24
Haziran 1991 tarihinde Avrupa Topluluğu içinde organik tarım
faaliyetlerini düzenleyen 2092/91 sayılı yönetmelik yayınlanarak
yürürlüğe girmiştir.





Ülkemizde organik tarım faaliyetleri 1986 yılında Avrupa'daki
gelişmelerden farklı şekilde, ithalatçı firmaların istekleri
doğrultusunda, ihracata yönelik olarak başlamıştır. Önceleri ithalatçı
ülkelerin bu konudaki mevzuatına uygun olarak yapılan üretim ve
ihracata, 1991 yılından sonra Avrupa Topluluğunun yukarıda adı geçen
Yönetmeliği doğrultusunda devam edilmiştir. Daha sonra 2092/ 91 sayılı
yönetmeliğin 14 Ocak 1992 tarihinde yayımlanan 94 /92 sayılı ekinde;
Avrupa Topluluğuna organik ürün ihraç edecek ülkelerin uymak zorunda
olduğu hususlar ayrıntıları ile belirtilmiş ve ülkelerin kendi
mevzuatlarını uygulamaya koymaları ve bu mevzuatın da dahil olduğu
çeşitli teknik ve idari konuları içeren bir dosya ile Avrupa
Topluluğuna başvurmaları zorunluluğu getirilmiştir.
Avrupa Topluluğu'ndaki bu gelişmelere uyum sağlamak üzere Tarım ve
Köyişleri Bakanlığı çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliği ile
Yönetmelik hazırlama çalışmalarına başlamış ve "Bitkisel ve Hayvansal
Ürünlerin Ekolojik Metotlarla Üretilmesine İlişkin Yönetmelik" 24.12.
1994 tarihli ve 22145 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe
girmiştir. Bu Yönetmeliğin bazı maddelerinde uygulamada rastlanılan
aksaklıkları gidermek ve organik tarım faaliyetleri sırasında yapılacak
kusur ve hatalara karşı uygulanacak yaptırımların da yönetmelikte yer
alması için, 29.06.1995 tarihli ve 22328 sayılı Resmi Gazete’de
yayımlanan yönetmelik ile değişiklik yapılmıştır. Daha sonra 11.07.2002
tarihli ve 24812 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Organik Tarımın
Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir.



Organik ürünlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun
tasarısı Hükümetin acil eylem planı içerisinde yer almış ve 5262 sayılı
“Organik Tarım Kanunu” 03.12.2004 tarihli ve 25659 sayılı Resmi
Gazete’de yayımlanmıştır. Bu Kanuna gereğince hazırlanan “Organik
Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” 10.06. 2005
tarihli ve 25841 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe
girmiştir.
Organik Tarım Kanun ve Yönetmelik esaslarına göre üretilen bitkisel ve
hayvansal tüm ürünler organik olarak değerlendirilir ve Yönetmelikte
ayrıntıları verilen etiket ve özel organik tarım logosu ile pazarlanır.




"Avrupa Topluluğuna Organik Ürün İhraç Eden 3.Ülkeler" listesinde yer
almak üzere de gerekli bilgileri içeren bir "Teknik Dosya" hazırlanarak
öngörülen süre içinde Dışişleri Bakanlığı kanalıyla resmi başvuru
yapılmıştır.


Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Orgonik Tarım Hakkında Bilgi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Çeşitli Tarım Makinaları Hakkında Kısa Bilgiler
» ******'ün Tarım Alanına Getirdiği Yenilikler
» Tarım Takvimi Nedir? Nasıl İşler?
» Ekolojik (Organik veya Biyolojik) Tarım Nedir?
» Bobinleme Hakkında

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
|Refleks|-Oyun,Tasarım,Film,Program,Tek link,İndir :: Eğitim E-Book :: Ziraat Ve Tarım-
Buraya geçin: