Ruh Hali : Mesaj Sayısı : 626 Rep Puanı : 12346 Teşekkür Aldı : 18 Kayıt tarihi : 24/10/09 Nerden : Kocaeli İş/Hobiler : 3D / Maya / After Efect Lakap : Fatal
Konu: Fotosentez İŞlemİnde Yer Alan ParÇalar Çarş. Ara. 02, 2009 7:58 pm
FOTOSENTEZ İŞLEMİNDE YER ALAN PARÇALAR
(c) Bitki hücrelerinde içinde fotosentezin gerçekleştiği yeşil bir depo yani kloroplast bulunur. Kloroplastlar fotosentezde kullanılacak güneş ışığını emerler. Yapıları iç içe geçmiş balonlara benzer. (en üst sağda) Resimlerde fotosentezde yer alan parçalar görülüyor. a) Grananın kloroplastın içindeki yeri. Üst üste yığılmış disklere benzeyen granalar tilakoid denen yassılaşmış çuval şeklindeki yapıların birleşmesi ile oluşmaktadır. b) Tilakoid zarının içerisinde yerleşik bulunan parçacıkların genel görünümü. c) Tilakoid içindeki bu parçacıkların elektron mikroskobu altındaki görünümü.
- Kloroplast: Bitki hücresiyle hayvan hücresi genel olarak aynı özellikleri taşımaktadır. Bu iki canlı türünün hücreleri arasındaki en önemli fark bitki hücresinde artı olarak içinde fotosentezin gerçekleştiği yeşil bir deponun (plastid) yani kloroplastın bulunmasıdır. Seyyar bir enerji santrali gibi güneş ışığını emen klorofilleri saklayan bu organizmalar bütün sistemin kalbidir. Kloroplastlar iç içe geçmiş balonlara benzeyen yapılarıyla doğanın yeşil rengini verirler. Bitki hücresinde fotosentez işlemi kloroplastlarda meydana gelir. Kloroplast 2-10 mikrometre kalınlığında (mikrometre metrenin milyonda biridir) 0003 milimetre (milimetrenin binde üçü) çapında mercimek şeklinde küçük disklerden oluşmuştur. Bir hücrede 40'a yakın kloroplast vardır. Bu ilginç birimler bu kadar küçük olmalarına rağmen bulundukları ortamdan iki zarla ayrılmışlardır. Bu zarların kalınlığı ise akıl almayacak kadar incedir: 60 angström yani 0000006 milimetre. (milimetrenin yaklaşık yüzbinde biri) Kloroplastın içinde "tilakoid" adı verilen yassılaşmış çuval şeklinde yapılar vardır. Bunlar fotosentezin kimyevi birimleri olan klorofilleri muhafaza eder ve daha ince zarlarla korunurlar. Bu tilakoidler "grana" adı verilen 00003 milimetre büyüklüğünde ve madeni para şeklinde üst üste yığılmış diskler olarak dizilmişlerdir. Bir kloroplast içinde bu granalardan 40-60 adet bulunur. Bütün bu karmaşık yapılar protein ve yağların belirli bir amaç için biraraya gelmeleriyle oluşur. Bunlar da belirli oranlarda bulunurlar. Örneğin tilakoid zarı %50 protein %38 yağ ve %12 pigmentten oluşmuştur. - Tilakoid: Kloroplastın içindeki ikinci aşama tilakoid adı verilen torbalardır. Bunlar çuvala benzeyen ve içinde klorofil molekülünü saklayan zarlardır. Bu torbaların içinde güneş ışığını emen yeşil pigment olan klorofil bulunur. - Grana: Tilakoidler biraraya gelerek granaları oluştururlar. - Klorofil: Kloroplastın içinde bulunan ve güneş ışığını emen yeşil pigmenttir. Klorofil olmasaydı ne oksijen ne besin ne de doğanın rengi olurdu. - Stroma lamella: Kloroplast içinde granaları bağlayan boru şeklindeki zar. - Stroma: Kloroplastın içindeki jele benzeyen sıvı.