Ruh Hali : Mesaj Sayısı : 952 Rep Puanı : 13489 Teşekkür Aldı : 0 Kayıt tarihi : 29/10/09 Nerden : Kocaeli/Gebze İş/Hobiler : MEsaj atmak :D Lakap : Sezo
Konu: Delphi Form Resize Salı Ara. 08, 2009 4:29 pm
Bu dersimizde form resize olayından bahsedeceğiz. Peki, nedir form resize olayı? Bu olay formumuzun boyutlarını değiştirme olayıdır. Bir örnek yaparak bu olayı anlatacağım.
Bu örneğimizde formumuzda bulunan nesneler, formun boyutlarını küçülttüğümüzde küçülecek formun boyutlarını büyülttüğümüzde büyüyecek.
Ben formuma bir panel ,bir memo ve iki tanede buton ekledim.
Forumdaki her elemanın kendi arasında ve formla arasında 10 piksel boşluk olmasını istiyorum. Önce formun boyutlarını hesaplayalım.
Form'un Create olayına aşağıdaki kodu yazıyoruz.
form1.ClientHeight := panel1.Height + memo1.Height + button1.Height + 40; form1.ClientWidth := panel1.Width + 20; {kodların sonundaki 40, 20 gibi rakamlar nesneler arasındaki ve form kenarları arasaındaki başlukların piksel cinsinden toplamı}
Form'un Resize olayına ise aşağıdaki kodları yazalım.
if form1.ClientWidth<200 then form1.ClientWidth:=200;//ClientWidth: Formun başlık ve çerçevesini çıktığımzda kullanılan genişlik demek if form1.ClientHeight<200 then form1.ClientHeight:=200; panel1.Left:=10; panel1.Top:=10; panel1.Width:=form1.ClientWidth-20;
memo1.Left := 10 ; memo1.top := panel1.Height + 20 ; memo1.Width := form1.ClientWidth - 20; memo1.Height := form1.ClientHeight - (40 + panel1.Height + button1.Height); {memo nun yüksekliğini hesaplamak için form daki diğer elemanların yüksekliği ile boşlukları toplayım formun kullanılan genişliğinden çıkardım}
button1.left := 10; button1.Top := panel1.Height + memo1.Height + 30 ; button1.Width := (form1.ClientWidth-30) div 2 ;//İki tane butonum olduğu için boşlukları çıkıp ikiye böldüm
button2.left := button1.width + 20 ; button2.Top := panel1.Height + memo1.Height + 30 ; button2.Width := (form1.ClientWidth-30) div 2 ; //İki tane butonum olduğu için boşlukları çıkıp ikiye böldüm
Son olarak nesnelerimizin üzerinde boyutlarının kaça kaç olduğunu yazdıralım. Bunun içinde aşağıdaki kodları form Resize olayına yazdığımız kodların altına ekliyoruz.
form1.caption:= (inttostr(form1.ClientWidth) +' x '+ inttostr(form1.ClientHeight)); panel1.Caption:=(inttostr(panel1.Width) +' x '+ inttostr(panel1.height)); memo1.text:=(inttostr(memo1.Width) +' x '+ inttostr(memo1.height)); button1.Caption:=(inttostr(button1.Width) +' x '+ inttostr(button1.height)); button2.Caption:=(inttostr(button2.Width) +' x '+ inttostr(button2.height));