Ruh Hali : Mesaj Sayısı : 952 Rep Puanı : 13489 Teşekkür Aldı : 0 Kayıt tarihi : 29/10/09 Nerden : Kocaeli/Gebze İş/Hobiler : MEsaj atmak :D Lakap : Sezo
Bu dersimizde ToolBar nesnesini inceleyeceğiz. Bu derste toolbar'a buton ekleme, butonlara resim ekleme, ToolBar'daki butonların boyutlarını ayarlama gibi işlemleri yapacağız.
Formumuza "Component Palet" araç çubuğunda bulunan "Win32" sekmesinden bir adet toolbar ve bir adette yine aynı sekmede bulunan "ImageList" kontrolünü ekleyelim.
Ben toolbar da ki butonlarımın boyutlarının 32 x 32 olmasını istiyorum bunun için ToolBar nesnesini seçip sol tarafta bulunan "Object Inspector" penceresinden "ButtonHight" ve "ButtonWidth" özelliklerine 32 girdim. ToolBar'ın Height özelliğini ise 40 yaptım.
Şimdi butonlarımı ekleyebilirim. ToolBar'a sağ tıklayıp New Button diyerek 4 tane buton ekledim.
Şimdi sırada butonlara icon ekleme işlemi var. İmageList nesnesini saçip İmages özelliğini İmageList1 yaptım.
Formuma eklediğim imagelist nesnesine çift tıklıyorum ve aşağıdaki gibi bir pencere açılıyor. Bu pencere den Add butonuna tıklayarak butonlarım için iconları seçtim.
Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi resimlere sıfırdan başlayarak birer sayı atadı bu sayıları kullanarak hangi butonda hangi icon'un görüntüleneceğini seçeceğiz. Daha önce ToolBar a dört tane buton eklemiştik şimdi birinci butonu seçelim ve bu butonda hangi icon un görünmesini istiyorsak o resmin numarasını "imageindex" özelliğine girelim. Ben birinci butonum için 0, ikinci butona 2, üçüncü butona 1, ve dördüncü butona 3 girdim.
Şimdide butonların mause ile üzerine geldiğimizde bilgi yazısının çıkmasını sağlayalım. Bunun içinde ToolBarı seçip "ShowHint" özelliğini "True" yapalım. Şimdide sırayla butonların Hint özelliğine görüntülemek istediğimiz biligi yazısını girelim. Hepsi bu kadar.
Artık ToolBarımız hazır. ToolBarın kullanımı normal buton gibidir. İstediğimiz toolbar butonuna çift tıklayarak kod penceresini açarak çalıştırmak istediğimiz kodları yazabiliriz.