|Refleks|-Oyun,Tasarım,Film,Program,Tek link,İndir
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

|Refleks|-Oyun,Tasarım,Film,Program,Tek link,İndir


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Sütün önemi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
serezo
Yönetici
Yönetici
serezo


Ruh Hali : Sütün önemi Defaul10
Mesaj Sayısı : 952
Rep Puanı : 13131
Teşekkür Aldı : 0
Kayıt tarihi : 29/10/09
Nerden Nerden : Kocaeli/Gebze
İş/Hobiler İş/Hobiler : MEsaj atmak :D
Lakap Lakap : Sezo

Sütün önemi Empty
MesajKonu: Sütün önemi   Sütün önemi EmptySalı Kas. 24, 2009 10:28 am

Süt
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara
İnek sütü
İnek sütü

Süt, kadınların ve dişi hayvanların yavrularını beslemek için
memelerinden gelen, besin değeri yüksek beyaz sıvıdır. Ayrıca bazı
bitkilerin türlü organlarında bulunan beyaz renkte öz suya ve erkek
balığın tohumuna da süt denir.
Bebeklik ve Çocukluk Döneminde Süt Tüketimi [değiştir]

Dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren
aldıkları ilk besindir. İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen
bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvani sütler verilir.
Süt bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir.

Çocukluk döneminin ilk birkaç yılının, bir çocuğun gelecekteki
sağlıklılığı üzerinde hayati bir önemi vardır. Gıdalar ve gıdaların
önemli besin öğeleri, kuvvetli kemik ve diş, sıkı kas ve sağlıklı doku
oluşturmaya yardım eden maddelerdir.

FatSüt, memeden kesilen çocuğun gıdasının önemli bir parçası olmaya
devam eder. İki yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir.
Çünkü sütteki yağın sağlayacağı enerji ve vitamin A’ya ihtiyaçları
vardır. 2 yaşından sonra daha çeşitli gıdalarla beslenmeye
başladıklarından diyetlerine Constityavaş yavaş yarım yağlı süt
girebilir.

Ergenlik çağında besinlere ihtiyaç oldukça yüksektir. 12.5-15.5 yaş
arasında erkek çocuklar daha hızlı büyürler ve yılda 10cm’ye kadar
boyları uzayabilir. Büyüme hızı kızlarda biraz daha azdır.

Gençlerde Süt Tüketimi [değiştir]

Gençler için sağlıklı bir beslenme düzeni, mümkün olduğunca besleyici
değeri yüksek olan çeşitli gıdaları içermelidir. Ergenlik çağında
kalsiyum ihtiyacı kemiklerin büyüme ve gelişmesine bağlı olarak
özellikle çok yüksektir.

Günde 500ml. süt veya eşdeğer miktarda peynir veya yoğurt, gençlerin
kalsiyum ihtiyacını karşılayacaktır. Küçük bir kase yoğurt veya küçük
bir parça peynir bir bardak sütün yerine geçebilir.

Süt aynı zamanda, enerji, protein ve çeşitli vitaminleri de sağlar ve yemek arası içecek olarak dişleri de korur.

Yaşlılık Döneminde Süt Tüketimi [değiştir]

Süt ve süt ürünlerinin uyumluluğu, çeşitliliği ve besleyici olması, bu ürünleri yaşlılar için de değerli kılmaktadır.

Yaşlı kimselerin besin ihtiyaçları genellikle daha genç yetişkinlerin
ihtiyaçları ile benzerdir ve vitamin D dışında 65 yaşın üzerindeki
kişiler için spesifik bir tavsiye yoktur. Enerji alımı azaldığında,
diğer besinlerin alımı da düşecektir ve yetersiz beslenme riski
artacaktır. Çeşitli besinleri baz alan dengeli bir diyet önemlidir.

Süt ve süt ürünleri gıdalara ilgisini kaybeden kişiler için özellikle
önemlidir. Süt çeşitli gıdalarda çeşitli pişirme şekilleri ile
kullanılabilir. Soslarda, puddinglerde, kahvaltılarda veya soğuk ve
sıcak içeceklerde kullanılabilir. Süt ve peynir besleyiciliği arttırmak
için diğer gıdalara eklenebilir (çorbalar, püreler gibi).

Yararları [değiştir]

* Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudu sağlamlaştırır, güçlendirir.
* Kemik erimesini önler
* Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir
* İshali tedavi eder
* Mide rahatsızlıklarını giderir
* Sindirim sistemini düzene sokar
* Ülseri önler
* Beyne enerji verir
* Diş çürüklerini önler
* Kronik bronşiti önler
* Tansiyonu düşürür
* Yağsız süt, kolestrolü düşürür
* Kanserin önlenmesine yardımcı olur
* Saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar.
* Yaşlanmayı geciktirir.
* Vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler.
* Cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını engeller.

Süt-kanser ilişkisi [değiştir]

Süt, başta kalsiyum olmak üzere, içerdiği protein, fosfor, B grubu
vitaminleri, sfingolipidler ve diğer bileşikleri sayesinde kanser
oluşumunu engellemektedir. Sütün %87,5'i su, %3,5'i ise mineraldir.
İçerdiği minerallerin kanser oluşumunu engellediğine dair önemli
çalışmalar yapılmaktadır. Süt tüketimi, prostat, barsak, rahim, mesane
kanseri gibi sık görülen kanser türlerini önlemede etkilidir. Yapılan
bir çalışma sonucunda, günde 2 bardak süt tüketen bireylerde barsak
kanserlerine pek rastlanmadığı ortaya konulmuştur.Uzmanların yaptığı
açıklamaya göre Süt içtikten sonra bir bardak civarında su
içilmelidir.Çünkü ağızda kalan süt bekliyerek bakteri oluşumuna neden
olmaktadır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Sütün önemi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Çinkonun Faydaları, Önemi ve Görevleri ile Çinko Eksikliği
» Florun Faydaları, Önemi ve Görevleri ile Flor Eksikliği
» Suyun Canlılar için Önemi
» Borun Önemi, Görevleri ve Faydaları ile Bor Eksikliği
» Kükürtün Faydaları, Önemi ve Görevleri ile Kükürt Eksikliği

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
|Refleks|-Oyun,Tasarım,Film,Program,Tek link,İndir :: Eğitim E-Book :: Biyoloji-
Buraya geçin: